Slecht betalende klanten vormen een steeds groter wordend probleem voor bedrijven en instellingen. Incasso is dan het redmiddel dat door veel organisatie wordt ingezet. Incasso is dan ook nodig om de liquiditeitspositie te kunnen verbeteren.
Veel bedrijven blijven hun klanten maandenlang herinneren, maar na verloop van tijd is incasso de enig overblijvende maatregel. Gaat u over tot incasso, dan bent u gerechtigd wettelijke rente en incassokosten te berekenen. Het incassobureau neemt uw incasso en communicatie met uw wanbetaler uit handen, en tracht zonder het gebruik van rechtsmaatregelen tot incasso over te gaan.
In principe is elk bedrijf wettelijk verplicht alle facturen binnen 30 dagen te betalen, mits daar uiteraard geen geschil over is. Als een klant niet kan of wil betalen, start de incassoprocedure. In dat geval mag u na het herinneren en het ingebrekestellen van uw klant incassokosten berekenen. U mag de incassoprocedure zelf uitvoeren of dat door een derde laten doen. Dat kan een incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder zijn.
Als het niet mogelijk is een goede betalingsafspraak met uw debiteur te maken, dan ontkomt u zelfs niet meer aan een juridische incasso procedure. Aan een juridisch incassotraject kleven wel een aantal nadelen zoals de kosten, de tijdsduur en het risico van incasso. Als uw debiteur uiteindelijk wordt veroordeeld kunt u de incassokosten verhalen, maar dan moet uw debiteur dat nog wel kunnen opbrengen. Deze fase heet de gerechtelijke fase. Tegenwoordig mag u bij vorderingen tot 25.000 euro de procedure uitvoeren zonder advocaat. U moet echter wel griffierechten betalen.
Via www.incassobureau-kiezen.nl heeft u toegang tot gratis informatie en advies over incassobureaus. Als u uw gegevens invult in het formulier ontvangt u direct en online 4 incasso offertes. Onze service is gratis en vrijblijvend, zelfs als u besluit na het opvragen van de offertes niet met een incassobureau in zee te gaan.