Overweegt u een incassoprocedure op te starten of wordt u geconfronteerd met een incassoprocedure? Normaal gesproken doorloopt een incassoprocedure een aantal fasen.
Meestal begint de incassoprocedure met het debiteurenbeheer. Het debiteurenbeheer omvat alle activiteiten die erop zijn gericht te voorkomen dat de vordering uit handen moet worden gegeven aan een incassobureau of een deurwaarder. Dit begin van de incassoprocedure omvat het herinneren van de debiteur zowel telefonisch als schriftelijk. De laatste stap is een schriftelijk ingebrekestelling of laatste aanmaning. Daarmee geeft u aan de vordering uit handen te geven en uw debiteur aansprakelijk te stellen voor incassokosten en wettelijk rente.
De minnelijke fase van de incassoprocedure start u op door de vordering uit handen te geven aan een incassobureau, deurwaarder of advocaat. Deze partijen mogen voor hun werkzaamheden wettelijke incassokosten berekenen aan uw debiteur over de hoofdsom plus wettelijke rente. Betaalt uw debiteur in deze fase van incassoprocedure nog steeds niet, dan kan een gerechtelijke incassoprocedure worden opgestart.
Door het uitbrengen van een dagvaarding start u de gerechtelijke incassoprocedure op. Aan het opstarten van een gerechtelijke incassoprocedure zijn wel extra kosten verbonden zoals de griffiekosten en de kosten voor het opstellen en uitbrengen van de dagvaarding. Als u in het gelijkgesteld wordt en de debiteur kan uiteindelijk ook betalen, kunt u deze kosten wel verhalen.
Verschillende partijen kunnen voor u een incassoprocedure opstarten. De snelheid, kwaliteit, de kosten en het resultaat van gevoerde incassoprocedures kunnen per incassobureau flink verschillen. Vraagt u daarom altijd verschillende offertes op bij incassobureaus. Via deze site ontvangt u direct en vrijblijvend 4 offertes!