Bel Gratis : 088 - 770 9999

  Ja, ik wil graag gratis offertes!

  Incasso bedrag:

  Opdrachten p/j:

  Bedrijfsnaam:*

  Aanhef:

  Contactpersoon:*

  Telefoon:*

  E-mail adres:*

  Adres:

  Postcode:

  Plaats:

  Opmerking:


  ja Ja, ik ontvang graag maandelijks de beste tips over besparen en het vergelijken van offertes (GRATIS).*

  Privacy Policy

  Kosten acceptgiro omhoog

  Bedrijven willen nieuwe oplossingen vinden om hun onbetaalde facturen beter te incasseren en wanbetalers tegen te gaan. De automatische incasso, de cash betaling en de papieren acceptgiro geven meer betrouwbaarheid aan online mijn portaal. E-mail, e-mail met bijlage en internetbankieren zijn dan ook een van de andere opties. De papieren acceptgiro heeft klant liever dan alle andere opties, maar voor de leverancier is deze optie het minst gewenst. Omdat leveranciers de papieren acceptgiro niet handig vinden worden er kosten in rekening gebracht als klanten kiezen om met papieren acceptgiro te willen betalen.

  De rechter in Haarlem was vorig jaar in augustus van mening dat een opslag voor acceptgiro’s onredelijk bezwarend was. Waarom die conclusie is getrokken is als volgt:

  Dat Stadsverwarming Purmerend voor het administreren van inkomende betalingen kosten moet maken ligt voor de hand. Dergelijke kosten behoren echter tot de algemene bedrijfskosten die zij via haar tarieven terug moet zien te verdienen.

  Rechtbank Den Haag gaat met de KPN-zaak precies de andere kant op. Klanten maken zelf hun keuze hoe ze willen betalen. Acceptgiro is een van de mogelijkheden om te betalen, klanten kiezen er zelf voor om te betalen met acceptgiro en dus worden er kosten in rekening gebracht voor het versturen van een dergelijke acceptgiro.

  De rechtbank is van mening dat de administratie kosten acceptabel moeten blijven. 100 euro aan administratiekosten is natuurlijk niet te accepteren, maar als er 1,05 euro in rekening wordt gebracht is dat wel redelijk.

  KPN heeft deze grenzen niet overschreden volgens de rechtbank. KPN heeft beargumenteerd dat het bedrag dat in rekening wordt gebracht als administratie kosten wel redelijk de kosten zijn die zij ook maken. TBG heeft dit niet, tenminste niet getoond. KPN heeft getoond dat als er via internetbankieren wordt betaald dat er hogere kosten zijn dan als je betaald met automatisch incasso. KPN heeft in haar algemene voorwaarden opgenomen dat zij extra kosten in rekening mogen brengen voor alle diensten. De rechter is van mening dat het uitbrengen van een acceptgiro onder dienst valt.

  KPN verleent dienst aan zijn klanten als er een acceptgiro verzonden word. Hiermee toont KPN aan wat de hoofdverplichting is tegen over haar klanten.

  CJIB

  Wat zou je denken als je een rekening zou krijgen van het CJIB van €20 en er €6 administratie kosten voor de acceptgiro gebracht worden? Vind je het redelijk of onredelijk? Het is wettelijk vast gesteld dat inning van €6 administratiekosten mogen gevorderd worden. Bezwaarschrift is niet mogelijk voor de administratiekosten. En als je ze niet betaald dan lopen de kosten natuurlijk nog veel verder op dmv een deurwaarder.

  Conclusie tot nu toe

  Je kunt de conclusie trekken dat er extra kosten mogen verbonden worden aan een acceptgiro als:

  1. Als het omschreven staat in het algemene voorwaarden.
  2. Wanneer er daadwerkelijk volgens de algemene voorwaarden geleverd wordt.
  3. Als de kosten redelijk zijn tegen over het factuurbedrag dat je moet betalen.


  © 2014 Incassobureau-Kiezen. Alle rechten voorbehouden. Lovinklaan 1 | 6821 HX Arnhem | T 088 - 770 9999